Στο βρεφικό τμήμα φιλοξενούνται βρέφη από 6 μηνών έως 2 ετών. Ο ανώτατος αριθμός μελών είναι τα 8 βρέφη. Η Υπεύθυνη παιδαγωγός είναι κάτοχος πτυχίου βρεφοκόμου. Είναι η πιο ευαίσθητη, τρυφερή και χαριτωμένη ομάδα μας. Θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας να διατηρήσουμε τις συνήθειες της οικογένειας , εφόσον το επιθυμεί, ως προς το ωράριο ύπνου , τη διατροφή και την υγιεινή του κάθε παιδιού. Το σημαντικότερο είναι να αισθανθούν την αγκαλιά μας ως συνέχεια της αγκαλιάς των γονιών τους και τη στοργή μας ως κάτι πάρα πολύ συγγενές με εκείνη του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Παρέχουμε συναισθηματική ασφάλεια και κάλυψη , αλλά προχωράμε και στην δημιουργική απασχόληση με δραστηριότητες σύμφωνα με τις αναπτυξιακές τάσεις και ανάγκες του κάθε μέλους. Μην ξεχνάμε ότι σ αυτές τις ηλικίες ο ένας και οι δύο μήνες διαφοράς δημιουργούν και διαφορετικές απαιτήσεις τις οποίες εντοπίζουμε και καλύπτουμε.

Φιλοξενεί παιδιά ηλικίας 2 έως 3 ετών. Ο ανώτατος αριθμός μελών είναι 12. Η υπεύθυνη παιδαγωγός είναι απόφοιτος Πανεπιστημίου Προσχολικής Αγωγής.

Τα παιδιά αυτής της ομάδας αν και συνεχίζουν να μεταφέρουν χαρακτηριστικά και ανάγκες της βρεφικής ηλικίας, όπως το ότι διατηρούν την επιθυμία της συνεχούς συναισθηματικής κάλυψης, ότι έχουν αμφιθυμικές συμπεριφορές , ότι είναι ευάλωτα στον ψυχισμό τους, παράλληλα εκδηλώνουν σιγά - σιγά τάσεις αυτονόμησης, πρωτοβουλίας και αύξησης των αντικειμένων ενδιαφέροντός τους. Η γλωσσική ανάπτυξη σημειώνει βήματα ή άλματα προόδου, η ανάγκη για κοινωνικότητα διαδέχεται σταδιακά την προσκόλληση στους γονείς, ενώ οι δεξιότητες στις κινήσεις αναδεικνύονται και ζητούν πεδία εφαρμογής. Η προφορική επικοινωνία, η συναισθηματική έκφραση μέσω κινητικών παιγνιδιών και εικαστικών, αλλά και η κοινωνικοποίησή τους με εκμάθηση κανόνων και πλαισίων είναι η προτεραιότητες μας γι αυτό το ηλικιακό γκρουπ.

Σ’ αυτό το τμήμα εντάσσονται τα παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών.Φιλοξενούμε έως 15 παιδιά και η υπεύθυνη παιδαγωγός είναι Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Προσχολικής Αγωγής.

Με την είσοδό των παιδιών στην πρώτη νηπιακή ηλικία παρατηρούμε μια αλματώδη πρόοδο και εξέλιξη σε όλους τους τομείς ανάπτυξης. Αυτονομούνται συνεχώς και περισσότερο, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες , ερωτούν συχνά, αντιδρούν περισσότερο σε κανόνες. Το λεξιλόγιό τους αυξάνεται ραγδαία, εμπλουτίζεται το ρεπερτόριο των κινήσεών τους, εμφανίζονται κάποια ταλέντα , αναδεικνύονται κάποιες αδυναμίες. Ερχόμαστε να καλύψουμε αυτές τις αναπτυξιακές τάσεις των παιδιών με πολλές βιωματικές , παιγνιώδεις δραστηριότητες διευρύνοντας τα πεδία των γνωστικών αντικειμένων. Προτεραιότητες μας είναι η οριοθέτηση και η προσαρμογή στην ομάδα, η εκμάθηση κοινωνικών κανόνων, σεβασμού , συνεργασίας και υπομονής, η ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων , η τελειοποίηση της προφορικής επικοινωνίας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού.

Στο τμήμα του προνηπίου φιλοξενούνται παιδιά από 4 έως 5 ετών και ο μέγιστος αριθμός τους είναι τα 15. Η υπεύθυνη παιδαγωγός είναι Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Προσχολικής Αγωγής. Το προνήπιο εμπεριέχεται πλέον στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Αποτελεί προπαρασκευαστική τάξη για το νηπιαγωγείο και οι δραστηριότητες βασίζονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών της Προσχολικής Αγωγής. Με γνώμονα τις σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες, την εξελικτική ψυχολογία και την ψυχολογία της ανάπτυξης των παιδιών οδηγούμε τα παιδιά με βιωματικό τρόπο σε επαφή με δραστηριότητες που αφορούν σ’ όλους τους τομείς ανάπτυξής τους (Κοινωνικό, συναισθηματικό, σωματικό, γλωσσικό, γνωστικό).

Το μυστικό για μια χαρούμενη καθημερινότητα στο σχολείο είναι η οργάνωση κι ο προγραμματισμός. Η καλή οργάνωση του χώρου, η αισθητική, η ευταξία , ο πλούσιος εξοπλισμός και τα κατάλληλα υλικά συμβάλουν καθοριστικά στην αγωγή των μικρών μαθητών. Ο ακριβής προγραμματισμός της επόμενης μέρας , αλλά και οι εναλλακτικές δραστηριότητες στη φαρέτρα μας εξασφαλίζουν την ομαλότητα, το συνεχές ενδιαφέρον των παιδιών και την επίτευξη των στόχων μας.

Το μεγαλύτερο ηλικιακό γκρουπ φιλοξενεί παιδιά από 5 έως 6 ετών και συμπληρώνεται με ανώτατο αριθμό 15 παιδιών. ΟΙ υπεύθυνοι παιδαγωγοί είναι πτυχιούχοι Πανεπιστημίου Προσχολικής Αγωγής.

Όπως σε όλα τα τμήματα επιθυμούμε να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα και να νιώθουν ασφαλή. Ωστόσο κεντρικός στόχος για τα παιδιά του νηπιαγωγείου είναι να αποκτήσουν τη λεγόμενη σχολική ετοιμότητα, ν αποκτήσουν και να κατακτήσουν γνώσεις και δεξιότητες αρκετές ώστε να είναι ομαλή και επιτυχημένη η μετάβασή τους στο δημοτικό σχολείο. Ένα από τα πράγματα που κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα είναι η θετική εικόνα για τον εαυτό τους , η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση. Όταν νιώθουν σίγουρα και δυνατά πάντοτε αξιοποιούν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους , κερδίζουν το σεβασμό της ομάδας και μια καθημερινότητα χωρίς προβλήματα, με πραγματική πρόοδο! Η γνώση είναι δύναμη και γι αυτό προσπαθούμε να σταθούμε αρωγοί και οδηγοί σε όλες τις γνωστικές ανάγκες των παιδιών. Επομένως η σχολική ετοιμότητα εμπεριέχει το σύνολο των απαιτούμενων γνώσεων αλλά κυρίως την συναισθηματική ετοιμότητα του κάθε παιδιού να ανταποκριθεί στις ανάγκες και απαιτήσεις του ΄΄μεγάλου σχολείου΄΄.

Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
© 2024 Μελωδίες της Πλώρης - Κέντρο Βρεφονηπιακής Αγωγής - Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο. Powered by web-doctor.gr - All Rights Reserved.