Καθημερινό πρόγραμμα

Οι Μελωδίες της Πλώρης λειτουργούν 11 μήνες το χρόνο , από τέλη Αυγούστου εκάστου έτους έως τέλη Ιουλίου. Το ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα – Παρασκευή , 7.00πμ έως 5.30μμ. Παραμένουν κλειστά σε όλες τις επίσημες αργίες , την Πρωτομαγιά και του Αγίου Πνεύματος. Οι διακοπές των Χριστουγέννων/Πρωτοχρονιάς διαρκούν από την παραμονή Χριστουγέννων έως και 1ή 2 Ιανουαρίου και του Πάσχα από τη Μ. Πέμπτη έως την Τετάρτη μετά το Πάσχα.

Το ημερήσιο Πρόγραμμα Απασχόλησης που ισχύει για όλα τα τμήματα πλην του βρεφικού είναι το εξής:

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

07.00 - 09.30 : Προσαρμογή, ελεύθερες δραστηριότητες, πρόγευμα (Δεκατιανό), Πρωινά δρομολόγια

09.30 - 12.00: Οργανωμένες - προγραμματισμένες δραστηριότητες.

12.00 - 13.30: Γεύμα (κατά τμήματα) – Υγιεινή

13.30 – 17.00: Τμήματα δημιουργικής απασχόλησης, ελεύθερες δραστηριότητες ή χαλάρωση, ανάπαυση ή αποχώρηση παιδιών , δρομολόγια σχολικού.

17.00 – 17.30: Ελεύθερες δραστηριότητες, τακτοποίηση, αποχώρηση

Για το βρεφικό τμήμα δεν ισχύει το παραπάνω ημερήσιο πρόγραμμα. Στα παιδάκια αυτής της ηλικίας ακολουθούμε το οικογενειακό πρόγραμμα διατροφής, ύπνου και λοιπών συνηθειών, όπως μας το έχετε παρουσιάσει εσείς, οι γονείς τους και το τροποποιούμε πάντοτε σε συνεργασία μαζί σας.

Ως προς την προσέλευση των παιδιών υπάρχει ευελιξία και δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να επιλέγουν μια ώρα έως τις 9.30πμ. Σύμφωνα όμως με τον πίνακα του προγράμματος κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση των παιδιών στο σχολείο (έως τις 09.10). Οι ελεύθερες δραστηριότητες αποτελούν πολύ σημαντική περίοδο της ημέρας αφού επιλέγει το ίδιο το παιδί το αντικείμενο απασχόλησής του (βιβλία, κατασκευές, ζωγραφική, πλαστική, παιδαγωγικό υλικό, μουσικά όργανα, συμβολικό παιγνίδι ρόλων, κουκλοθέατρο). Κατά τις ελεύθερες δραστηριότητες εμείς οι παιδαγωγοί παρατηρούμε τις κλίσεις και τις δεξιότητες, την κοινωνικότητα, τις σχέσεις με τους συνομηλίκους, την ψυχοσυναισθηματική κατάσταση του κάθε παιδιού και αναλόγως παρεμβαίνουμε, στοχεύοντας στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Συμμετέχοντας στις ελεύθερες δραστηριότητες το παιδί χαλαρώνει, καλύπτεται κι ενσωματώνεται στην ομάδα, κάτι το οποίο στη συνέχεια της κάθε ημέρας αποδεικνύεται πολύ σημαντικό.

Στις οργανωμένες δραστηριότητες το παιδί καλείται να παρακολουθήσει, να συμμετάσχει, αλλά και να διαμορφώσει το ίδιο γνωστικά αντικείμενα, ανακαλώντας κατεκτημένες γνώσεις Η επιλογή αυτών των γνωστικών αντικειμένων γίνεται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ομάδας , τα στάδια που έχουν κατακτήσει , τις αναπτυξιακές τάσεις και την επικαιρότητα. Η προσέγγισή τους είναι διεπιστημονική και διαθεματική. Με προγραμματισμό από το σπίτι οι παιδαγωγοί προσπαθούν να εμπνευστούν , βιωματικές , διαδραστικές, πρωτότυπες, ουσιαστικές και παιγνιώδεις – ευχάριστες δραστηριότητες που θα διασκεδάσουν αλλά παράλληλα θα διδάξουν τα παιδιά. Αν και εργαζόμαστε ομαδικά σεβόμαστε τον ατομικό ρυθμό ανάπτυξης του κάθε παιδιού και δομούμε γνώσεις και δεξιότητες σύμφωνα με το τι έχει κατακτήσει. Μας ενδιαφέρει η αφετηρία του κάθε παιδιού για να αξιολογείται και η πρόοδός του. Εντοπίζουμε τις κλίσεις, τα ταλέντα, το ταπεραμέντο αλλά και τις αδυναμίες του και εργαζόμαστε με στόχο την ανάδειξη και τη βελτίωση τους.

Για την καλή λειτουργία του σταθμού αλλά και την πρόοδο των παιδιών κρίνεται απαραίτητο να μην αποχωρούν προ του πέρατος των οργανωμένων δραστηριοτήτων (12.00).

Στη δημιουργική απασχόληση (13.00 -17.00) δημιουργούμε συνθήκες ομαδικού παιγνιδιού, δραστηριοτήτων που στοχεύουν στη συνεργασία των παιδιών αλλά και στη χαλάρωσή τους. Είναι μια περίοδος σύνθεσης οργανωμένων και ελεύθερων δραστηριοτήτων , κατά την οποία όμως μπορούν τα παιδιά να λάβουν ένα ελαφρύ συμπληρωματικό γεύμα τύπου σνακ, γιαούρτι , φρούτο , μπάρα κλπ, όπως επίσης και να ξαπλώσουν στο υπνοδωμάτιο.

Μεταφορές: Το σχολικό μας πραγματοποιεί δρομολόγια από τις 7.00πμ έως τις 09.30πμ και από τις 1.30μμ έως τις 5.00μμ. Τα δρομολόγια είναι μικρής διάρκειας ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά και να μην εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο. Οι γονείς γνωρίζουν ακριβώς το χρόνο παραμονής των παιδιών τους στο σχολικό λεωφορείο. Το οχήμα είναι πιστοποιημένο από άποψη ασφάλειας, διαθέτει παιδικά καθισματάκια για παιδιά άνω των 8 μηνών περνά όλους τους τακτικούς ελέγχους, συντηρείται σχολαστικά και οι ζώνες ασφαλείας του είναι αυτές που ορίζει το σχετικό ΦΕΚ.

Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
© 2024 Μελωδίες της Πλώρης - Κέντρο Βρεφονηπιακής Αγωγής - Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο. Powered by web-doctor.gr - All Rights Reserved.